”Vackert väder ger inte blinda synen tillbaka”

Färdtjänstens märke på en bilruta.

Umeå kommun avslog 2021 Linus Johanssons ansökan om att få färdtjänsttillstånd året och tilldelade honom istället vintertillstånd för färdtjänst. SRF och US har tillsammans bistått den enskilde som nu överklagat.

Den 2 maj 2022 kom dom från Förvaltningsrätten i Umeå. Domstolen ger Linus Johansson rätt till tillstånd året runt och undanröjer därmed tekniska nämndens beslut. I nämndens beslut angav nämnden att den enskilde inte ansågs ha väsentliga svårigheter att förflytta sig under sommarsäsong men har inte angivit på vilket sätt sommartid medför lättnader för Linus Johansson, som är blind, att förflytta sig och resa med allmän kollektivtrafik.

– Glädjande att domstolen konstaterar att vackert väder inte ger blinda synen tillbaka, säger SRF:s förbundsjurist som också varit ombud i ärendet.

– Detta ger mig en större frihet och trygghet att kunna ta mig från punkt A till punkt B oavsett tid på året. Mina svårigheter att ta mig till ställen försvinner inte så där över en natt på våren för att sedan återkommer över en natt på hösten, säger Linus Johansson.

Synskadade har fått svårare att erhålla rätt till färdtjänst vilket har rapporterats om bl.a. här: Beslut: Synskadade Reine och Maria får inte tillbaka färdtjänsten – P4 Malmöhus | Sveriges Radio och här: HD-dom nekar blind färdtjänst – ”ändra lagen” | SvD Vilket fått Tomas Eneroth att reagera. Regeringen har lämnat ett uppdrag till Trafikanalys att utreda frågan Regeringen öppnar för att förtydliga rätten till färdtjänst – Regeringen.se

Linus Johanssons fall är inte unikt vilket visar att uppdraget till Trafikanalys inte kom en dag försent och att det är viktigt att enskilda, likväl kommuner och domstol, får denna fråga utredd. SRF och US är kritiska mot att enskilda nekas färdtjänst då det är en grundförutsättning för gravt synskadade och blinda att få delaktighet i samhället att man kan få förutsättningar att förflytta sig.

Presskontakt:

För SRF: Anna Quarnström, förbundsjurist, 076-539 92 48

För US: Fabian Klein, chefombudsman, 076-539 92 87