Vita käppens dag 2022

I samband med Vita käppens dag 2020 berättade jag om att jag börjat använda min markeringskäpp, mycket har hänt sedan dess! Idag har jag blivit mer bekväm med att använda den vita käppen och jag har nu gått vidare till en teknikkäpp sedan en tid.

En daglig reflektion jag gör är att den vita käppen bidrar till en helt annan förståelse från allmänheten kring att jag har en synnedsättning, att få hjälp både från den breda allmänheten och i exempelvis kollektivtrafiken blir helt annorlunda och genast mer självklar när jag använder min vita käpp. Det finns ett motstånd och en osäkerhet kring den vita käppen för många unga som lever med en synnedsättning då den markerar vår synnedsättning och påverkar vår omgivning i alla led. Min markeringskäpp låg under många, många år i min byrålåda innan jag tillslut var redo att börja använda den, jag har därför full förståelse för att det inte är en självklarhet att använda vita käppen som hjälpmedel. Med det sagt vill jag ändå uppmuntra till användandet av den vita käppen, för vår egen trygghet och för att undvika många sociala missförstånd som kan uppstå utan den.

Vi ska aldrig på något sätt skämmas för den synnedsättning vi har och stötta varandra i att det är mer än okej att visa omvärlden att vi ser dåligt genom att använda den vita käppen!

Låt oss tillsammans gå ut på gator och torg och upptäcka världen med den vita käppen i vår hand, idag, imorgon och i framtiden!

/Frida Karlander, ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning

Syntolkning:
Bilden visar Frida som står med sin vita käpp längs en trottoar.